Pranayama sau tehnica conștientă de respirație este un mod activ prin care îți poți controla inspirația și expirația.
Prana înseamnă forța a vieții și yama înseamnă mijloc de transport. Practicile noastre Pranayama creează o expansiune a vieții, în interiorul corpului nostru. Ca rezultat al folosirii tehnicilor de respirație Pranayama, forța noastră a vieții (prana) se mișcă mult mai puternic și liber în corpul nostru, curățând canalele energetice.
Pranayama îți dă posibilitatea de a schimba modul în care te simți și îți arată ca poți să găsești fericire în prezent, doar cu ajutorul respirației.
Există o mulțime de tehnici, dar vei afla în acest articol 3 dintre ele, care îți vor aduce garantat o stare de euforie și liniște.
Nadi Shodhana
Nadi Shodhana Pranayama sau Respirația alternativă pe nări are un efect de beatitudine asupra practicantului. Această tehnică este de obicei folosită ca să purifice și să echilibreze cele două canale energetice, yin și yang. Aduce un mare aport pentru a obține o stare de liniște asupra copului și minții.
Ca să practici această tehnică, pune mâna dreaptă în poziția Vishnu Mudra (îndoaie degetul arătător și degetul din mijloc spre palmă) și mâna stângă în poziția Jnana Mudra (unește vârful degetului arătător cu vârful degetului mare) și inspiră încet pe nara stângă.
Ține nara dreaptă închisă, cu ajutorul degetului mare de la mâna dreaptă. Inspiră pe nara stângă și apoi deschide nara dreaptă și expiră, acoperind nara stângă cu degetul inelar. După care schimbi, inspiră pe nara stânga, acoperind nara dreaptă cu degetul mare de la mâna dreaptă, apoi acoperă nara stângă cu inelarul și expiră pe nara dreaptă. În final inspiră și expiră abdominal pe ambele nări. Acesta este un ciclu complet de respirație alternativă pe nări. Practicanții noi pot începe cu inspirații și expirații de câte 4 secunde. Începeți cu 6 cicluri, iar în timp puteți urca gradual până la 12 cicluri.
Kapalabhati sau Strălucirea Craniului
Această practică are un efect mai vizibil decât precedenta și lasă practicantul cu un sentiment de fericire totală. Inspirația și expirația se fac mult mai rapid acum. Toxinele vor vrea astfel să iasă din corp, creând un efect de detoxifiere și curățare asupra corpului.
Înainte de a începe acest exercițiu, curăță canalul nazal suflându-ți ușor nasul. Inspiră în mod constant și scoate aerul puternic pe nări. Expirația ar trebui să fie de 2-3 ori mai rapidă decât inhalația. Împinge abdomenul spre coloană când expiri și extinde-l când inhalezi.
Pentru începători este bine să încerce cu 10 inspirații și expirații. Fă câte 3 runde a câte 10, după capacitățile tale pulmonare. Când termini o rundă, ține-ți respirația pentru puțin timp și apoi expiră încet.
Murcha Pranayama
Aceasta este tehnica cu cel mai puternic efect euforic. Sanscrita descrie acest exercițiu ca pe o respirație de liniștire.
Ca să beneficiezi de efectul maxim al acestei tehnici, așează-te într-o poziție comfortabilă, cu coloana dreaptă. Închide ochii și începe să inspiri lent pe gură, până când ai plămânii plini. Continuă să îți ții respirația aici. Adu bărbia în piept și expirață încet.
Pentru rezultate excelente, practică 5-10 repetări. Rezervă-ți timp să te bucuri de starea pe care o vei experimenta.
Pranayama ne dă șansa tututor să fim mai calmi și fericiți și dacă simți că totuși nu poți să faci aceste exerciții singur, te așteptăm la cursurile noastre de la ȘcoalaIubirii.ro de yoga și reiki, în fiecare luni, miercuri și vineri de la 19.30.