Respirația este noua telecomandă a corpului tău

Respirația este noua telecomandă a corpului tău

Timp de secole, practicanții de yoga au împărtășit beneficiile incredibile pe care meditația le aduce. Recent, meditația a devenit din ce în ce mai pupulara în cazul tratării stresului sau anxietății, pentru ca respirația este o metodă demonstrată să calmeze sistemul nervos și să reducă ritmul cardiac. Acest tip de practică mai are abilitatea de a liniști și încetini mintea. S-a pus totuși întrebarea: Cum exact afectează meditația și respirația controlată creierul?

Legătura dintre creier și respirație

Studiile au arătat că există o legătură directă  între respirația nazală și funcția noastră cognitivă.

Atunci când practici yoga, respiri în mod normal pe nas nu-i așa? Respirația nazală pare să fie mai liniștitoare și mai puțin obositoare, mai ales în timpul exercițiilor de yoga. Oamenii de știință s-ar putea să fi găsit o explicație pentru acest lucru.

Atunci când au început să testeze semnalele electrice din creierele a 7 pacienți care sufereau de epilepsie, rezultatele au fost uimitoare. S-a observat cum ritmul natural de respirație al participanților se sincroniza cu ritmul electric încet al regiunilor din creier asociate simțului olfactiv.

Oamenii de știință au mai observat că  în timpul respirației nazale, ritmurile electrice rapide din amigdală, responsabile de abilitatea de procesare a emoțiilor, precum și din hipotalamus, cel care este responsabil cu emoțiile și amintirile, au devenit mai intense.

Pentru a afla rezultate mai concrete, oamenii de știință au analizat alte 60 de persoane sănătoase, pentru a afla care sunt efectele respirației asupra memoriei sau comportamentului emotional. Oamenilor li s-au arătat fețe zâmbitoare sau surprinse și au fost nevoiți să identifice imediat acea expresie emoțională arătată. Participanții au putut să identifice mai repede fețele speriate, atunci când respirau pe nas, decât în cazul în care au respirat pe gură.

Atunci când au respirat pe nas, oamenii și-au adus mai bine minte fețele arătate, studiul astfel demonstrând că respirația nazală joacă un rol important în coordonarea semnalelor electrice ale creierului în cortexul olfactiv, regiunea care primește informații de la nas. Este clar că respirația nazală, chiar dacă nu identificăm niciun miros, poate influența memoria sau emoțiile noastre.

Acest tip de respirație poate fi considerat astfel o telecomanda a creierului nostru, pentru că inspirația și expirația pe nas afectează activitatea creierului dintr-o anumită regiune.

Expirația rămâne la fel de importană ca inspirația, așa că nu uita să acorzi importanță asupra modului în care respiri. Este un pas foarte ușor și benefic pentru sănătatea ta.

Află mai multe detalii în sesiunile de yoga sau reiki organizate de ScoalaIubirii.ro, în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.30.

 

Login

Lost your password?