19 sfaturi care să te ajute când mergi la primul  tău Silent Retreat

Decizia de a participa la prima ta meditație în tăcere este un pas mare. Chiar dacă ai ceva experiență și poți petrece  30 sau 40 de minute în meditația de zi cu zi, experiența aceasta din afara confortului casei tale, în tăcere totală, înconjurat de străini, se poate dovedi mai mult decât o provocare.

Vestea bună este că este posibil! Chiar dacă gândul de a te deconecta de la viața modernă pare a fi chiar descurajant,  șansele sunt ca vei descoperi ca a meritat din plin. La ultima tabară Silence Retreat realizată participanții au stat în total 9 ore angrenați în activitățile spirituale pe parcursul unei zile și toți au fost prezenți. Dacă vrei și tu să experimentezi ce se întâmplă într-o retragere în tăcere te așteptăm pe 16-18 iunie la ediția a doua Silent Retreat.

În acest articol vei afla câteva sfaturi de luat în considerare înainte de a merge într-o astfel de tabără:

1. Începe cu pași mici. Dacă nu ai meditat niciodată pentru perioade lungi de timp, e recomandat să îți începi practica de la degetele de la picioare, prin participarea la un refugiu de o zi sau de weekend.

2. Trebuie să știi în ce intri. Asigură-te că faci cercetările necesare despre organizația care oferă retragerea. Nu există nici un fel exact în care să se desfășoare o retragere, iar unele centre de retragere au reguli mai îngăduitoare decât altele.

3. Planifică o zi sau două libere după ce te întorci acasă pentru a te acomoda. Dacă mergi  imediat la muncă, te poți simți compleșit/ă și te poți adapta mai greu la ritmul vieții moderne.

4. Ai grijă de detaliile vieții înainte de a pleca (asigură-te că animalele de companie vor fi hrănite, facturile vor fi plătite etc.).

5. Asigură-te că verifici sugestiile centrului de retragere cu privire la ceea ce aduci. Cele mai multe centre oferă o listă sugerată și îți vor spune ce fac și ce nu îți oferă.

6. Fii atent/ă la orice așteptări pe care le-ai putea avea despre ceea ce dorești să „obții” din experiență si fă tot posibilul pentru a le lasa sa plece.

7. Adu-ți propriul tău echipament de meditație dacă îl ai. Cele mai multe centre de retragere oferă perne, covorașe și scaune zafu, dar au tendința de a se epuiza rapid.

8. Adu șervețele. Există șanse să ai puțin nasul înfundat sau să te simți puțin ciudat la un moment dat. Șervețele  sunt în general disponibile, dar le poți aduce ca să fii sigur/ă.

9. Adu un termos sau o sticlă de apă. Hidratarea este cheia, iar ceaiul fierbinte sau apa rece la îndemână în orice moment te vor ajuta să îți menții starea confortabilă.

10. Adu un ceas. Dacă foloseștii telefonul mobil pentru a vedea cât e ceasul în retragere, este posibil să fii tentat să îl folosești. Un  ceas te va ajuta să elimini nevoia de a te îngrijora întotdeauna la auzirea sunetului de clopoțel între sesiuni.

11. Adu pantofi ușor de dat jos și încălțat (și care sunt potriviți pentru vreme/ sezon). Vei intra și ieși din sala de meditație toată ziua.

12. Adu pastile pentru ameliorarea durerii și medicamentele  în cazul în care ai nevoie de ele. Unele centre de retragere au acces la aceste produse. Unele nu au.

13. Adu protecție solară. Vei fi afară în timpul meditației  și vei avea nevoie de ea.

14. Adu dopuri de urechi! Cel mai probabil vei sta într-o cameră cu un străin sau doi și tot ce nu se  împacă cu liniștea este sforăitul…

15. Dacă ai persoane iubite la domiciliu care ar putea să îți lipsească în timp ce ești departe, ia în considerare scrierea unei scurte note sau crearea unui scurt videoclip pentru ei, care să poată fi deschis în fiecare zi cât ești plecat/ă.

16. Când ești într-o retragere, fă o prioritate din a face exerciții de întindere în fiecare zi. Durerile de spate sunt frecvente la meditatie și câteva minute de stretching/ yoga înainte și după fiecare ședere te vor ajuta să te menții mai suplă.

17. Fii cel mai bun prieten al tău. Cânt totul pare că e greu sau imposibil în timpul retragerii, e bine să ai momente de mustrare bună și momente de compasiune față de tine.

18. Cere ajutor dacă ai nevoie de el. La cele mai multe retrageri, poți scrie mesaje profesorilor de meditație pentru a cere ajutor sau sfaturi. Vei avea ocazia, de asemenea, să ai o întâlnire scurtă cu un profesor dacă ai mai multe întrebări aprofundate sau probleme de discutat.

19. Bucură-te de linişte. Chiar dacă abia aștepți să te întorci la toate, nu vei muri daca nu vorbești un timp. O poți face!

După 3 zile de meditație în tăcere încununate cu succes, cu participanți care au fost prezenți la toate activitățile și feedback pozitiv asupra experiențelor avute, ne-am hotărât să realizăm chiar o serie de tabere Silence Retreat în fiecare lună, timp de 3 zile fiecare. În iunie ne vom revedea la Youness Clinic între 16-18 iunie.

Iată ce au spus participanții:

A fost un retreat de neuitat! Mulţumesc din suflet pentru lucrurile minunate pe care le am învăţat şi mai ales, le-am trăit alături de oameni curaţi şi frumoşi…mulţumesc Bogdan şi Andreea! Cum a fost? Nu cred că există cuvinte pt a descrie… au fost lacrimi şi a fost înălţare… a fost greu eu cu mine, dar au venit aripi de îngeri şi heruvimi care m-au ajutat să mă înalt în zbor…au fost aduceri aminte grele , dar învăţăturile primite m-au ajutat să le pot primi altfel. Eu sunt un spirit copil, la începuturi, dar experienţele de acolo m-au făcut să întrevăd un colţişor dintr-un spirit matur… mai e până acolo. Dar drumul e frumos, alături de oamenii potriviţi! E o lecţie minunată pe care o voi repeta cu siguranţă! Emilia

Login

Lost your password?