Trăim vieți extrem de agitate, în fiecare noapte adormim îngrijorându-ne cu privire la ce urmează să facem a doua zi. Deși ar putea fi tentant să ne concentrăm pe asanele mai „fizice”, Savasana este, de obicei, cea pe care trebuie să o practicăm cel mai mult în cultura noastră agitată.
Cât de des îți dai timp să nu faci nimic? Ne este greu să nu facem nimic, pentru că simțim constant că ar trebui să facem mai mult. Indiferent dacă petreci mai mult timp la birou, îți găsești timp să te întâlnești cu prietenii și familia, există întotdeauna ceva mai mult de făcut. Chiar și atunci când ne permitem să fim liberi, apelăm la stimulente, cum ar fi statul la televizor sau navigarea pe Facebook. Nu ne pricem să nu facem nimic.
Vei afla în acest articol 5 modalități prin care să stăpânești tehnica Savasana și sa îți relaxezi corpul total.
1. Fă-te comod
Găsirea unei poziții care să permită corpului să se relaxeze fizic cât mai mult posibil este vitală. Va fi greu să îți lași mintea să se oprească dacă ai un picior amorțit. Încearcă să te întinzi cu fața în sus, pe covoraș, cu puțin spațiu între picioare. Lăsă picioarele să se relaxeze. Rotește umerii în jos și înapoi spre coloana vertebrală, astfel încât pieptul să fie deschis. Fă un pic de spațiu între brațe și corp și pune partea din spate a mâinilor pe podea, cu palmele în sus.
În cazul în care partea inferioară a spatelui se strânge, poți încerca să îți îndoi genunchii, așezând picioarele pe podea – cel puțin la o anumită distanță de șold – și așezând genunchii unul pe altul. Unii oameni preferă un bloc de yoga sau o pătură îndoită sub cap. Dacă o modificare te ajută să ai o postură mai bună, fă-o.
2. Ai grijă să îți fie cald
Senzația de răceală este o altă modalitate ușoară de a opri relaxarea corpului. Chiar dacă s-ar putea să te simți bine și încălzit/ă la sfârșitul practicii fizice, corpul se răcește rapid odată ce intră în relaxare. Pune un strat sau două de șosete, chiar și o pătură dacă simți.
3. Concentrează-te pe corp
Gândește-te la Savasana ca la o „relaxare conștientă” – rămânem vigilenți, acordându-ne permisiunea de a renunța. Pentru a te ajuta să rămâi prezent, fă o scanare mentală prin corp, observând senzații și eliberând tensiune acolo unde este posibil.Unii profesori te pot îndruma în acest proces. După scanarea corpului, focalizează-te pe respirație sau senzația de greutate a corpului susținută de podea.
4. Nu opune rezistență
Una dintre cele mai mari capcane din Savasana este lupta. Cu cât vei fi mai frustrat în mintea ta, cu atât mai lungă va fi cursa. În psihologie se numește rebound ironic – un concept care descrie modul în care încerci să nu te gândești mai mult la ceva. Când apare un gând, mai degrabă decât să încerci să-l blochezi, lasă-l să curgă. Urmărește-l cu răbdare și curiozitate. Ori de câte ori poți, reia focalizarea spre corp sau respirație.
5. Ignoră zgomotul
Este de obicei util dacă spațiul pentru relaxare este liniștit, mai ales atunci când începi prima dată. Cu toate acestea, zgomotul este o parte a vieții și este bine să fim capabili să conviețuim cu sunetele care se petrec în jurul nostru. Dacă sunetele apar, lasă-le să fie și nu te frustra. La fel ca și gândurile, lăsă-le să se rotească și să-și urmeze cursul fără să încerci să le blochezi. Dacă te focalizezi pe un anumit sunet, permite-i să-l explorezi. Observă mai degrabă calitatea sunetului, decât etichetarea a ceea ce este. Poți observa intensitatea sau volumul sau explora dacă există spații de liniște între sunet.
În mod ideal, nu vrei să adormi. Acest lucru este un fel de „relaxare minunată”. Cu toate acestea, nu este sfârșitul lumii dacă se întâmplă asta. Probabil ai nevoie de mai mult somn. Alți yoghini ar putea să se rătăcească dacă sforăiți, dar îi poți direcționa politicos către punctul 5 de mai sus.
Yoga și meditația te ajută să rămâi în echilibru cu tine și să găsești cea mai potrivită abordare pentru o viață cat mai armonioasă. Te așteptăm la centrul nostru, Școala Iubirii cu numeroase tehnici și modalități de liniștire a minții, în sesiunile de yoga sau reiki de luni, miercuri și vineri de la 19.30 – 21.00.