Sistemul imunitar și yoga

Sistemul imunitar și yoga

Beneficiile acestei practici nu au fost niciodată puține. Din ce în ce mai mulți oameni devin conștienți de efectele pozitive pe care le poate avea, pe termen lung. Studiile au arătat în ultimii ani, conexiunea dintre yoga și schimbări la nivelul hormonilor, la nivelul neurotransmițătorilor sau chiar o conexiune cu modul în care sunt exprimate genele noastre. Există chiar anumite dovezi, care afirmă influența puternică pe care yoga o are asupra sistemului nostru imunitar.

Chiar dacă nu ar putea să facă bolile să dispară, yoga poate reduce inflamația și poate ajuta sistemul imunitar, în moduri în care chiar ne aduce beneficii reale, beneficii care încep să fie din ce în ce mai des menționate în știință.

Există mai multe studii pe care le vom enumera în acest articol și voi începe cu unul de acum câțiva ani, realizat de Universitatea UCLA. S-au urmărit atunci, schimbările moleculare care stau la baza reducerii stresului, fapt pentru care yoga și meditația sunt foarte renumite. Au început astfel observarea voluntarilor, care sufereau de stres cronic, oameni care aveau în familie o persoană care suferea de demență și ei erau cei care o îngrijeau (considerat cel mai stresant lucru care există).

Procedura la care au fost supuși subiecții a constat în ascultarea de muzică relaxantă, timp de 8 săptămâni, 12 minute în fiecare zi. Echipa a analizat în acest timp o serie de marcatori ai sistemului imunitar, iar rezultatele de dinainte și după, au arătat schimbări în cadrul a 68 de gene. Unele gene, ca cele care apără sistemul imunitar, au devenit mai puternice, pe când genele care contribuiau la apariția inflamațiilor, au devenit mai puțin proeminente. Cu alte cuvinte, genele care aveau diferite funcții în cadrul sistemului imunitar, și-au schimbat rolurile în mod pozitiv, în perioada scurtă în care au fost supuse la acest test.

Într-un alt studiu, organizat de echipe de la UCLA și Tufts, procedurile de tipul intervențiilor minte-corp, au avut efecte semnificative asupra gradului de inflamare. Aici, participanții au fost expuși mai multor practici-Tai Chi, Qi Gong, yoga sau meditație-pentru cel puțin 4 săptămâni. S-a observat reducerea proteinei C-reactive (CRP) și o mică reducere și la nivelul IL-6. A fost chiar și o dovadă că cei care au luat parte la acest studiu, au avut parte de o creștere a imunității, în legătură cu programul de vaccinare.

Legătura cu vaccinurile nu a fost întâlnită doar în acel studiu. Când Jon Kabat-Zinn a colaborat cu cercetătorul pe creier, Richard Davidson, cei doi au observat cum starea de meditație a avut un efect semnificativ în cât de bine a funcționat un vaccin în cazul unei răceli. Acesta a fost unul dintre studiile timpurii care au arătat o legătură între yoga și sistemul imunitar al unei persoane.

Alte studii efectuate pe această temă, au folosit subiecți cu probleme de sănătate sau alte probleme. Rezultatele au arătat că femeile care tocmai trecuseră prin tratamentul cancerului la sân și care au făcut yoga de două ori pe săptămână, timp de 12 săptămâni, au arătat semne de reducere a inflamației, inclusiv reducerea de IL-6 și IL-1β. Un alt studiu a arătat cum o sesiune de doar 10 zile de yoga, a ajutat bărbații supraponderali sau obezi să aibă un nivel crescut al proteinei care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și controlează grăsimea și depresia.

Yoga nu e astfel o metodă care te ajută să scapi de o anumită afecțiune, dar vedem cum este demonstrat că are puterea de a reduce stresul și inflamația care duc la apariția multor boli grave. Explicația este simplă: yoga energizează centrii de forță, structurile noastre invizibile, care se află în legătură cu glandele noastre endocrine, ce sunt implicate în imunitate.

E o metodă foarte simplă și la îndemână pe care și tu ar trebui să o încerci, nu înainte să te sfătuiești cu un specialist bineînțeles. Școala Iubirii îți poate oferi mai multe informații în acest sens, pe scoalaiubirii.ro și te așteaptă la sesiunile de yoga sau reiki, în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.30.

Login

Lost your password?