5 practici tibetane pentru sănătate şi vitalitate

Cele cinci practici tibetane sau riturile de întinerire sunt un sistem de cinciexerciții de yoga considerat  a fi vechi de peste 2500 de ani. Vei curge prin cele cinci exerciții aproape ca într-un dans de meditație. Fiecare exercițiu stimulează o anumită chakră sau sistemul hormonal și revitalizează anumite organe, astfel încât cele cinci asaneformează împreună un antrenament complet pentru întregul corp.

Această serie de mișcări, de asemenea, cunoscută sub numele de „Fântâna tinereții” esteconsiderată a avea capacitatea de a vindeca corpul, de a echilibra chakrele şi de a inversa procesul de îmbătrânire în doar zece minute pe zi.

Conform legendei, un explorator britanic a învățat ritualurile într-o mănăstire din Himalaya de la călugări tibetani, care aveau o sănătate excelentă în ciuda vârstei înaintate. Desigur că existăsceptici care pun la îndoială originile practicii, dar indiferent de sursa exactă, nu există nicio incertitudine cu privire la marile beneficii de sănătate ale practicii. Peter Kelder a făcut publică prima dată sistemul Riturilor tibetane în 1939 într-o publicație, The Eye of Revelation. Secvența de mai târziu a fost popularizată printr-o carte, The five tibetans, scrisă de profesorul de yoga Chris Kilham, care spunea că nu vom ști niciodată adevărata lor origine:

„Poate că provin din Nepal sau din India de Nord… După cum este povestea, ele au fost împărtășite de Lamași tibetani; dincolo de faptul că nu știu nimic despre istoria lor. Personal, cred că aceste exerciții sunt cel mai probabil de origine tibetană. Problema, însă, nu este descendența celor cinci practici tibetane. Ideea este valoarea [lor] cu un imens potențial pentru cei care vor păstra 10 minute pe zi pentru a practica”. – Chris Kilham (să pui cu ghilimele din doc).

Profesorii de yoga sunt de acord că secvența este simplă, dar incredibilă și areun efect puternic, care creează un câmp energetic dinamic în organism, crește fluxul de prana sau chi de-a lungul coloanei vertebrale și prin chakre, alimentând fiecare celulă din corp.

Dă ceasul înapoi

În conformitate cu Lamașii tibetani, singura diferență dintre tinerețe și bătrânețe este rata de rotație a chakrelor (corpul are șapte centre majore de energie).Această rutină specifică stimulează toate cele șapte chakre să se rotească rapid în același ritm. Ei cred că dacă una dintre chakre este blocată, iar rata de rotație naturală a încetinit, atunci energia vitală nu va putea să circule și astfel îmbătrânirea şi boala se vor stabili în corp. Cele cinci practici tibetane se numesc ritualurile de întinerire, deoarece se spune că procesul de îmbătrânire este oprit prin deblocarea și activarea rotației chakrelor din cauza acestei secvențe. Cercetări medicale recente au descoperit dovezi convingătoare care arată că procesul de îmbătrânire este datde dezechilibrul hormonal.Secvența, de asemenea, normalizează dezechilibrele hormonale în organism, care dețin, de asemenea, cheia pentru tinerețe, vitalitate și stare de bine.

La fel de simplu precum par, cele cinci practici tibetane au un efect profund asupra sistemului energetic și chakrelor corpului, stimulând energia subtilăa chakrelor în același mod ca și pornirea unui întrerupător de lumină care pornește un flux de energie electrică.

„Cele 5 practici tibetane sunt simple, practice, eficiente și în mod sigur vor schimba legătura minte-corp. Dacă v-ar plăcea să întineriți, să rămâneți calmi, să vă simțiți mai plini de vitalitate, să fiți mai flexibili, atunci acum există o modalitate nouă de a experimenta o stare mai mare de bunăstare, care ia doar câteva minute pe zi, dar durează o viaţă . ”… Dr. John F. Demartini

Cum să practici cele 5 ritualuri tibetane

Cele cinci practici tibetaneau similitudini cu unele practici tradiţionale de yoga: practica 1 este un fel de războinic cu mâinile depărtate, practica 2 este lumânarea. Practica 3 este, în esență poziția bastonului. Practica 4 este ca o masă întoarsă și practica 5 este un flux lin între poziția cobrei pe vârfuri.

Prima practică tibetană

Stai în picioare cu brațele puternice întinse și cu umerii orizontali. Acum, rotește-te în direcția acelor de ceasornic, până când devii ușor amețit. Poți folosi o tehnică de balet de a menține ochii pe un singur punct și apoi revino la acel loc atunci când întoarci capul în rotire.

 Respirație: Inspiră și expiră profund pe măsură ce faci rotiri.

111-1

A doua practică tibetană

Întinde-te pe podea sau pe pat. Pune mâinile jos pe lângă șolduri. Degetele ar trebui să fie păstrate în apropiere, împreunează vârful degetelor de la fiecare mână. Ridică picioarele până când sunt drepte în sus. Dacă este posibil, lasă picioarele să se extindă din spate peste corp spre cap, dar nu lăsa genunchii îndoiți. Stai în această poziție pentru un minut sau două și apoi încet lași picioarele la podea și pentru următoarele câteva momente lasă mușchii din întregul corp să se relaxeze complet. Apoi refă ritualul. Asigură-te că că respiri pe măsură ce cobori picioarele. O versiune mai ușoară este de a avea mâinile sub fese și o versiune mai provocatoare este de a avea brațele întinse deasupra capului, pe măsura ce ridici picioarele.

Respirație: Respiră profund pe măsură ce ridici capul și picioarele și expiră când le cobori.

2ndTibetan2

A treia practică tibetană

Stai în genunchi pe podea, cu corpul drept. Mâinile trebuie să fie plasate pe spatele mușchilor coapsei. Înclină capul și gâtul înainte, ducând bărbia în piept. Apoi apleacăcapul și gâtul înapoi, arcuind coloana vertebrală. Degetele de la picioare ar trebui să fie îndoiteîn timpul acestui exercițiu. Pe măsură ce te arcuiești, vei pune brațele și mâinile pe coapse pentru sprijin.

Respirație: Inspiră pe măsură ce arcuiești coloana vertebrală şi expirăcând revii la poziția normală.

Third-tibetanec

A patra practică tibetană

Stai în picioare pe podea, cu picioarele întinse în fața ta. Picioarele trebuie să fie perfect drepte, cu spatele genunchilor aproape de podea. Se pun mâinile plate pe covor, degetele împreună și mâinile îndreptate spre exterior ușor. Bărbia ar trebui să fie pe piept și capul înainte. Acum ridică ușor corpul pe o respirație, folosind puterea abdomenului pentru a ridica pelvisul și în același timp, îndoiește genunchii. Brațele, de asemenea, vor fi îndreptate pe verticală, în timp ce corpul de la umeri până la genunchi va fi pe orizontală. Pe măsură ce corpul este ridicat permite capului ușor să cadă înapoi, în timp cetrupul este complet orizontal. Stai în această poziție pentru câteva momente, apoi revino la prima poziție pe inspirație și relaxează-te pentru câteva momente.

Respirație: Inspiră pe măsură ce te ridici, ține-ți respirația pentru tensionarea muşchilor şi respira pe deplin când ai revenit la poziția inițială.

0bbcefa35d68b062907e7588dd201790-1

A cincea practică tibetană

Se pun mâinile pe podea la o distanță de două picioare. Apoi, cu picioarele întinse în spate, de asemenea, la distanță de aproximativ două picioare, împinge corpul în jos și mai ales șoldurile în sus, în măsura în care este posibil, ridicându-te pe degetele de la picioare și de la mâini. În același timp, capul trebuie adus până în jos încât bărbia să se lovească de piept. În continuare, se lasă corpul să vină încet în jos într-o poziție „căzută”, cu doar degetele de la picioare pe podea. Adu capul în sus, făcându-l să fie tras cât mai în spate posibil. Mușchii ar trebui să fie încordați pentru un moment, atunci când organismul este la cel mai înalt punct și din nou la punctul cel mai jos.

Respirație: Respiră adânc pe măsură ce ridici corpul și expiră pe măsură ce cobori corpul.

Asana-Up-Dog-woman-940x440

Minte concentrată focalizată pe obiective

Ca și în cazul tuturor practicilor de yoga, este important să sincronizăm respirația cu mișcarea. Cel mai bine este să facem exercițiile dimineața pentru că avem mai multă energie. Pentru început, este binefaceți cinci până la șapte repetiții pentru fiecare ritual în fiecare zi. De obicei, această sesiune durează aproximativ 10 – 12 săptămâni. O mulțime de oameni sunt dornici să ajungă la 21 de repetări, dar cel mai bine este să se crească treptat repetițiile.

Este important să se acorde atenție la ceea ce spune corpul tău să nu-l forțezi înrealizarea unei poziții care provoacă durere. Există, de asemenea, o versiune mai simplă și adaptată a celor cinci practici tibetane pentru cei care au leziuni sau nu pot efectua secvența.

Atunci când faci această secvență ca practică de zi cu zi, poți experimenta o îmbunătățire generală a sănătății și o stare de bine și, probabil, cel mai important beneficiu este o creștere dramatică a nivelului de energie. Alte beneficii mari sunt o rezistență mai mare la stres şi capacitatea de a rămâne centrat. Ca și în cazul tuturor practicilor yoga, apare o mai mare flexibilitate a corpului.

O practică completă și echilibrată

Două dintre cele mai importante lucruri despre cele cinci practici tibetane sunt rapiditatea și simplitatea, de aceea pot fi făcute de oricine, indiferent de vârstă sau de rezistența fizică. Este o rutină incredibil de simplă, de zece minute, care poate fi cu ușurință introdusă în viața de zi cu zi, dar va avea compromisuri majore de modificări în toate domeniile.

În doar zece minute pe zi poți:

  • Reduce stresul
  • Te simți mai tânăr și mai puternic
  • Încetini procesul de îmbătrânire
  • Îmbunătăți puterea și flexibilitatea
  • Spori vitalitatea
  • Calma mintea
  • Crea o mai mare claritate mentală şi concentrare
  • Îmbunătăți respirația, astfel încât să fii mai profund, mai lent și conștient
  • Consolida partea inferioară a spatelui și mușchilor de bază
  • Îmbunătăți libidoul
  • Sprijini menopauza și echilibrul hormonal
  • Să fii mai centrat și în pace
  • Pierde în greutate şi de a dezvolta tonusul muscular
  • Digestie îmbunătățită
  • Reduce depresia și anxietatea
  • Să dezvolte o mai bună postură
  • Întări sistemul imunitar
  • Sprijine somn mai profund

 

Te așteptăm din martie la yoga în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.00 la noul nostru centru din Floreasca. Detalii pe www.tummoreiki.ro

Sursa: Upliftconnect.com

Login

Lost your password?