Hatha Yoga

Hatha Yoga

În fiecare săptămână organizăm ședințe de hatha yoga, clase diferite de ceea ce găsiți în București prin elementul suplimentar pe care îl aducem în timpul orei și anume conștientizarea fiecărei asane, aspect care este de fapt cel mai important în yoga.

Astfel clasa este una ușoară, în care nu punem accent pe sport, ci pe captarea energiilor subtile specifice fiecărei asane. La origine textele hinduse de hatha yoga (Hatha Yoga Pradipika) conchid cu Patanjali (primul yogin care a pus cap la cap toate învățăturile yoghine care existau la acea vremea 100 î.Hr-100 d.Hr într-un sistem filosofic coerent – Sutrele) care spunea că ”Hatha yoga ar trebui practicată cu singurul scop de a atinge raja yoga”, cu alte cuvinte pentru a ne pregăti pentru meditație.

Prin urmare, clasele de yoga pe care le susținem au în vedere liniștirea minții, conștientizarea și atingerea unei stări de liniște și pace, asemănătoare celei dinainte de meditație.

VEZI PROGRAMUL DE YOGA

***

Vă propunem un exerciţiu de imaginaţie. Cum ar fi să nu mai separăm viaţa spirituală de cea de zi cu zi. Să întrepătrundem liniile, până ce ideea că practica spirituală este rezervată călugărilor care se ascund şi meditează în singurătate va dispărea uşor. Divinul poate fi autentic şi practicat în fiecare clipă. Lumina poate străluci şi în societate, nu doar într-o peşteră sau o mănăstire.

Aşa că ceea ce faci pe salteaua de yoga reprezintă o analogie pentru ceea ce faci în viaţa de zi cu zi. Dacă eşti prezent pe salteaua de yoga, eşti prezent şi şi în viaţa ta. Dacă te judeci şi te compari cu alţii când eşti pe saltea, aşa faci şi în viaţă. Dacă îţi doreşti şi lucrezi pentru a-ţi atinge potenţialul maxim pe saltea, aşa vei face şi în viaţă. Dacă vom lăsa practică spirituală să penetreze fiecare aspect al existenţei, putem crea relaţiile personale şi profesionale pe care ni le dorim.

Acesta este mesajul pe care vrem să-l trasmitem prin Şcoală Iubirii, proiectul ce înglobează cursuri de yoga, tabere spirituale şi o multitudine de tehnici pentru vindecare: ”Viaţă întreagă ar trebui să fie o continua meditaţie şi aşa cum mergem la sală, alergam, avem grijă de corpul nostru fizic, tot aşa trebuie să avem grijă şi de energia ce curge prin noi, pentru că ea este cea care dictează starea noastră de sănătate. Bolile fizice, stările proaste de conştiinţă, toate sunt tulburări ale energiei şi centrilor energetici care se manifestă apoi în planul fizic”, explica Andreea Lada, fondator al şcolii.

Scoala Iubirii organizează clase de yoga tibetana şi hindusă, diferite de ceea ce găsiţi în Bucureşti prin elementul suplimentar pe care îl aduc în timpul orei şi anume conştientizarea fiecărei asane, aspect care este de fapt cel mai important în yoga. Exerciţiile sunt dinamice şi au în vedere activarea fiecărei chakre, nu doar prin mişcare, ci şi prin sunet (rostirea unor mantre) şi respiraţie. Mai important decât execuţia perfectă a unei asane este conştientizarea energiei care se acumulează în anumite părţi ale corpului, vizualizarea şi eliminarea blocajelor.

Deoarece în urma unor astfel de şedinţe de yoga mintea se linişteşte şi se atinge o stare de linişte şi pace, asemănătoare celei dinainte de meditaţie clasele se încheie cu câte o meditaţie sau o tehnică de respiraţie. În ultima perioadă s-au realizat multe studii prin care s-a demonstrat că meditaţia aduce beneficii în special asupra funcţiilor cognitive (memorie, învăţare, atenţie), sănătăţii emoţionale (abilitate de a gestiona emoţiile, deschidere, creativitate, atitudine pozitive, fericire, nivel scăzut de stres), dar şi asupra corpului (risc mai mic de probleme cardiace, imunitate crescută şi longevitate).

Atât cercetările ştiinţifice despre meditaţie, cât şi observaţiile din hipnoterapie reprezintă un important pas în a înţelege cum mintea afectează corpul prin accesarea unor anumite stări de transă şi a subconştientului. Atât în meditaţie, cât şi hipnoză se accesează stările Alfa şi Teta ale minţii. Acestea sunt vibraţii atât de ridicate ale conştiinţei încât comunicarea între minte şi corp (între emisfera stângă şi cea dreaptă) se realizează mult mai fluent şi coerent. În starea Alfa, creierul emite unde mai lungi decât în stare normală – practic o reflecţie a stării de calm şi atenţie. În meditaţia profundă de exemplu, hărţile electroencefalogramelor indică o stare teta, mult mai înaltă ca şi vibraţie, pe care o accesăm de obice între somn şi veghe. În această stare, creierul este şi mai receptiv acolo unde mintea îşi concentrează intenţia şi putem astfel să aplicăm tehnici de autovindecare, iar în loc să mergem la psiholog putem fi noi singuri cei care ne autovindecăm.

 

Login

Lost your password?